ASPEN

The development of this artist’s retreat was a proper collaboration between architect, client and designer.  The client, a painter, saw the potential of one of the last sites in Aspen with unobstructed views of the basin and the North Star Preserve.

Perched on the hillside, the house has a cliff-like design that informed the interior elements. With no other homes in sight, the surrounding rugged terrain and vistas have a painting-like quality. 

Architect Candace Miller describes the space as, “A union of glass, stone, steel and antique wood. Uncompromisingly modern, yet still [seeming] to have been a part of this landscape for decades.”

This quest for authenticity was the directive for our scheme. We were inspired by mechanization, particularly antique farm machinery, as a method of rooting the interior design in a language that allowed us to explore a modern aesthetic within the context of a rustic vernacular.  This is most evident in the kitchen. A stone grappling hook grips the island as if to hoist it away. The range, clad in blackened steel, is the heart and hearth of the home, and a pair of light fixtures procured from Bauhaus factories, make a subtle industrial statement. In juxtaposition to this design ethos, interior finishes and furniture are simple yet luxurious. A restrained palette of white plaster walls, vintage-washed linens and tobacco antique leather all patina over time and relax with use.

Minimally and purposefully furnished in a mix of classic mid-century, industrial and primitive pieces, this space is the antithesis of a traditional Aspen residence. It is contemporary and elemental, clean, tactile and warm. This retreat is equally engaging in summer’s green and winter’s white.